Ψώρα είναι η αιτία της μεγάλης καταστροφής σε μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων της Πυλίας, όπως έχει διαγνωσθεί από τις έρευνες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Παράλληλα συνεχίσουν την καταστροφική τους δράση άλλες ασθένειες, με συνέπεια οι παραγωγοί κυρίως κορινθιακής σταφίδας να έχουν απελπιστεί και να σκέφτονται σοβαρά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας ή την αντικατάστασή της με οινάμπελα, αφού χρόνο με το χρόνο αποθαρρύνονται και από την τιμή του προϊόντος.

Η Εύφορη Γη με την Κέλλυ Δημητρούλια, σ΄αυτή την εκπομπή, κάνει ένα οδοιπορικό έρευνας από τα χωράφια μέχρι τα εργαστήρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Μιλούν οι παραγωγοί Τάσος και Φώτης Ξυδιάς, οι γεωπόνοι Κωνσταντίνος Μαθιόπουλος και Απόστολος Ζωντανός, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι καθηγητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς και Αννα Ασημακοπούλου καθώς και οι φοιτητές Παναγούλα Αϊβαλή και Γιώργος Μαργέλης.
Οσον αφορά στο μέγεθος της καταστροφής από το κοκοειδές έντομο targionia vitis (ψώρα), κάποιοι μιλούν για σοβαρότατο πλήγμα στην συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών , έως και στο 80%. Αλλοι είναι πιο συγκρατημένοι και μιλούν για κατάσταση η οποία ακόμα είναι ελεγχόμενη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, παραγωγοί, γεωπόνοι ιδιώτες αλλά και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, τονίζουν τη μεγάλη δυσκολία της αντιμετώπισης του αιτίου που προκαλεί: μειωμένη βλάστηση, μειωμένη παραγωγή και ξήρανση του φυτού.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας με πιο έντονα τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε καλλιέργειες σε Βλαχόπουλο – Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Χαραυγή – Μεσοπόταμος – Καλοχώρι και αλλού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν συμπτώματα και σε άλλες περιοχές, σε καλλιέργεια κυρίως Κορινθιακής Σταφίδας και οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Μαθιόπουλο, τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα άρχισαν να γίνονται ορατά πριν από μια 5ετία, αλλά σταδιακά έγινε όλο κι εντονότερο. Πριν από 2 χρόνια ζητήθηκε η συνδρομή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και βρέθηκε η αιτία η οποία δυστυχώς είναι δύσκολα καθώς καλύπτεται από ένα ασπίδιο και οι όποιες εφαρμογές με πολύ συγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει να γίνουν περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Αν οι νύμφες δεν καταπολεμηθούν, τότε αργότερα θα απομυζήσουν τους χυμούς, θα συρρικνώσουν τα σταφύλια και θα προκαλέσουν ξηράνσεις σε βλαστούς και φυτό.


Περισσότερα: https://eforigi.com.gr/ekpompi/item/706-eyfori-gi-ora-miden-gia-tin-ampelokalliergeia-stin-pylia-ta-aitia-pou-odigoyn-stin-katastrofi-kai-oi-lyseis-vd-ph