Το φαινόμενο παρουσιαζόταν σε πολλούς αμπελώνες στην αρχή σε μικρή έκταση (σε λίγα πρέμνα) μέσα στον Αμπελώνα και με την πάροδο του χρόνου εξαπλωνόταν σε όλο τον αμπελώνα.

Το 2015 σε δείγματα που στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο από την περιοχή του Βλαχόπουλου, του Σουληναρίου και του Μουζακίου Μεσσηνίας βρέθηκε η αιτία αυτού του φαινομένου το οποίο ονομάζεται TARGIONIA VITIS. Το κοκοειδή έντομο Targionia Vitis ανήκει στην οικογένεια Diaspidide.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν φυτοφάγα είδη μυζητικά – δηλαδή μυζούν , ρουφούν τους χυμούς των καλλιεργούμενων φυτών προκαλώντας ασθένειες γνωστές κοινός ως ψωριάσεις.

Χαρακτηριστικό στα είδη της οικογένειας αυτής και ιδίως του targionia vitis , που τα διακρίνει, είναι ότι το σώμα τους κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του βιολογικού τους κύκλου βρίσκεται κάτω από ασπίδιο. Το ασπίδιο αυτό όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία του λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του εντόμου από άλλα έντομα , φυτοφάρμακα , καιρικές συνθήκες και δυσχεραίνει την καταπολέμησή του.

Για αυτό οι ψεκασμοί με την χρήση οποιουδήποτε φυτοπροστατευτικού προϊόντος που έγινε τα τελευταία χρονιά για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά την χειμερινή περίοδο που το έντομο βρίσκεται σε διάχυση, δηλαδή κάτω από το ασπίδιο, δεν έφερε αποτελέσματα..

Την άνοιξη (τέλος Μαΐου με Ιούνιο) με την άνοδο της θερμοκρασίας από τα ενήλικα που έχουν διαχυμάσει εξέρχονται προνύμφες, όπου στην πρώτη φάση του πρώτου σταδίου (πρώτη ηλικία) έχουν κανονικά πόδια και μπορούν να μετακινούνται. Συνήθως μέσα σε ένα μήνα εγκαθίσταται κάτω από το ρυτίδωμα του κορμού , στους νεαρούς βλαστούς και στα φύλλα όπου μυζούν τους χυμούς του φυτού προκαλώντας την αποξήρανσή του.

Ο έλεγχος του εντόμου βασίζεται στην έγκαιρη επέμβαση στην περίοδο που έχουμε έντομα στο στάδιο της προνύμφης όπου περιφέρονται πάνω στο φυτό.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι σε χρονιές όπου επικρατούν συνθήκες έντονης ξηρασίας , υψηλών θερμοκρασιών (όπως το 2017) και σε συνδυασμό με την ύπαρξη του συγκεκριμένου κοκκοειδούς οδηγούμαστε στην ελαχιστοποίηση έως και εκμηδένιση της παραγωγής και παράλληλα στην τελική-ολική ξήρανση των αμπελώνων.

(Επικοινωνία: Κων. Μαθιόπουλος, Βλαχόπουλο Μεσσηνίας, τηλ.: 2722084121, κιν.: 6977887724)

Εύφορη Γη